2017. július 07. 01:13 - videkertmagazin

Elfogadhatatlan a Tesco magatartása a dinnyetermelőkkel szemben

imagethumb.jpgA legtöbb áruházláncban az import dinnyét felváltotta már a magyar áru. Előzetesen eladási ár tekintetében a termelők háromszámjegyű árakra számítottak. Az árakkal nagyon nincs is gond a Tescot leszámítva.

 

Ugyanis a multilánc az elmúlt évek szomorú hagyományait követve 99 forintra csökkentette a dinnye fogyasztói árát. Ezzel a lépésével a Tesco piaci folyamatokba avatkozik be, alacsony felvásárlási árat generál, amellyel súlyos veszteséget okoz a szezon elején a termelőknek. Ennek ismeretében nem árt a vásárlókat tájékoztatni arról, hogy a dinnye beltartalmi értéke és az ára egyenesen arányos egymással, azaz ha túl alacsonyan kapjuk a dinnyét annak bizony a minősége is olyan vagyis sokkal silányabb.

 

Ezenkívül nem árt a tisztánlátásunk érdekében ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy hektárnyi területen reális árakkal számolva kétmillió forint a gyümölcs előállítási költsége. Így ennek alapján az elfogadható termelői árnak minimum 140-160 forintnak kéne lennie. De a Tescot ezt teljesen hidegen hagyja, őket nem érdekli a termők munkája, az irreálisan alacsonyan tartott árával pedig becsapják az embereket, hiszen ezzel a lépésével tönkreteheti a termelőket és azt kockáztatja, hogy jövőre nem lesz magyar dinnye a boltokban.

 

Közben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hatósági eljárás indít a Tesco ellen tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés illetve erőfölénnyel történő visszaélés miatt. Ezenkívül a kamara azt is vizsgálja, hogy az áruházlánc piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatában foglaltakkal.

 

A Tesco akciója kizárólag saját marketing céljait szolgálja, ezért elfogadhatatlan, hogy ennek költségeit a dinnyetermelőkre hárítsák. A döntés lehetősége egyenlőre a fogyasztók kezében van, hogy vásárlásuk által hajlandóak-e asszisztálni ehhez a folyamathoz. Én mindenesetre arra biztatók mindenkit, hogy se dinnyét se semmilyen más árut ne vásároljunk mindaddig a multilánc üzleteibe amíg ezt a etikátlan üzletpolitikai gyakorlatát be nem fejezi.

 

-Magyar Gazda-

 

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Vidékért Magazin facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/videkertmagazin

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.videkert.blog.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videkert.blog.hu/api/trackback/id/tr6012646579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása