2017. május 26. 02:27 - videkertmagazin

Marad a Közös Agrárpolitika 2020 után is

agroinform_20131217143205_eu_vizek.jpgA magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb kérdése, hogy 2020 után miképpen alakul a Közös Agrárpolitika rendszere. Ugyanis nagyon sokáig nem lehetett tudni, hogy milyen típusú változásra lehet számítani, ha bármilyen változás bekövetkezne.

Szerencsére mostanra ez a kérdés már eldőlt. A Közös Agrárpolitika nem változik az továbbra is megmarad, azonban még bizonytalan mekkora lesz a Magyarországra eső rész. Ugyanis nem kizárt az agrártámogatásokra fordítható költségvetési fejezet forrásai a 2021-től induló új költségvetési időszakban némileg csökkenhetnek. Aminek oka Nagy-Británia Európai Unióból történő kilépése, valamint az Európai Unió előtt álló új kihívások például a migráció.

 

Ebben a helyzetben arra lehet számítani, hogy az uniós költségvetési források egyes elemei között eltolódnak, átrendeződnek a hangsúlyok. Ezekre az átcsoportosításokra leginkább a migrációs nyomás miatt van szükség, mivel a kezelése rengeteg költségvetési forrást emészt fel. Persze ennek mértéke akár 2020-ra csökkenhet is és minden más lehet, mint ma gondoljuk de ahhoz szükség lenne arra, hogy Európa vezetői végre felébrednének csipkerózsika álmukból és a kialakult helyzetet végre megfelelően kezelnék okok vagy bűnbakok keresése helyett. De erre egyenlőre nem lehet számítani, mivel az EU vezetői nem akarnak se felébredni se cselekedni.

 

Azonban az nem fordulhat az elő, hogy a migrációs helyzet és az Európai Unió vezetőinek nem cselekvése miatt a magyar gazdákat bármilyen hátrány érje. A helyzethez igazodva a kormány mindent megtesz lobbitevékenységének szinten tartása vagy éppen fokozása által, ahogy éppen az aktuális helyzet megkívánja, hogy az agrártámogatások rendszere és mértéke 2020 után is a jelenlegihez hasonló legyen.

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Vidékért Magazin facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/videkertmagazin

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.videkert.blog.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videkert.blog.hu/api/trackback/id/tr1812541317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása